NPIF

Spis deg frisk!

 Forum 

Enzymer

Av Tove Stenersen og Geir Flatabø

Enzymene er en hjelp på veien slik at biokjemiske prosesser i kroppen går fortere eller lettere. De medfører at slike prosesser kan styres i den retning og hastighet det er behov for. Du kan si at enzymet ”hjelper til” som bakepulveret som gjør at brødet hever seg og blir gjennomstekt. Koenzymer og kofaktorer er mindre bestanddeler, gjerne B vitaminer og mineraler som er nødvendige for at enzymene skal fungere skikkelig. Mangel på disse vil føre til at prosesser stopper opp eller går tregere. Alle enzymer er proteiner, og har fått sitt navn ut fra funksjon.

Går det ut på ett hvilke fordøyelsesenzymer jeg tar?

Nei. Til hvert enzym finnes bare ett substrat (det molekylet som enzymet virker på). De har gjerne navnet etter hva de gjør, med –ase til slutt. Laktase spalter laktose (melkesukker), lipase spalter lipider (fett) Her er en liten liste :

Amylaser (ptyalin)

-spalter stivelse ( amylose, glucaner) til kortere kjeder av glukose. Visstnok spaltes om lag 90% av stivelsen i tynntarmen. 10% går videre til mikrobemat i tykktarmen.

Sakkaridaser

-spalter andre karbohydrater (sakkarider)Disakkaridaser. Ved autisme er det kjent at mange barn har nedsatt produksjon av disse. Det medfører nedsatt opptak, økt lokal osmotisk effekt og "lekk" tarm, samt mer mat til gjærsopp og sukkerspisende bakterier.

Disakkaridaser

Laktase
-spalter laktose (melkesukker) i sine to enheter

Sukrase
-spalter hvitt sukker (sukrose, rørsukker, roesukker) i to enheter: glukose og fruktose

Proteaser
- spalter proteiner Her har vi mange forskjellige (trypsin, pepsin, chympotrypsin, elastase, DPP4), ut i fra at de spalter ved spesielle aminosyrer.Vi trenger dem alle for å få spaltet proteinene i tarmen til kortere biter (peptider).

Peptidaser
- spalter peptider til de enkelte aminosyrene ( PP4, bromelain, papain, ficin, actinidin, pyroglutranspeptidase, noen av disse er fra frukt)

Lipaser
-spalter fett slik at det lettere kan taes opp/ absoberes.

Nesten alle biokjemiske reaksjoner i kroppen vår, i cellene eller i blodet, skjer ved hjelp av enzymer. Derved har kroppen en kontroll over det som skjer: det lages mer eller mindre enzymer ved behov.

Kan jeg slutte med diett når jeg tar enzymer?
Å erstatte diett med enzymer anbefales IKKE. Enzymtilskudd vil ikke klare å bryte ned all maten slik at vi kan tåle det, og det er derfor en "risikosport" å kutte dietten. Noen bruker enzymtilskudd til alle måltid, mens mange som ikke har store problemer bruker enzym av og til. Gjerne når de skal ut og det er mest enkelt å spise det som serveres selv om man ikke tåler det. Det finnes ingen fasit her. Det finnes foreldre som mener å ha erfart at bruk av enzymtilskudd gjør diett overflødig...

Jeg spiser streng diett. Må jeg da ta enzymer?
Det finnes som nevnt ingen fasit. Prøving og feiling med de utfordringer og begrensninger det har er det som kan gi svaret. Er du helt frisk når du følger dietten din, burde det ikke være nødvendig. Noen av oss blir ikke helt friske selv på ganske streng diett. Da kan det være en hjelp med enzymer. Eller noe annet det viser seg at du trenger.

Dersom du har fått målt nedsatt elastase-produksjon (elastase i avføring), tyder det på at bukspyttkjertelen produserer lite enzymer. Da vil du ha nytte av tilskudd av pankreasenzymer(fra bukspyttkjertelen). Disse kan fås kjøpt uten resept (Creon og Combizym) på apotek. Dette er et vanlig problem hos diabetikere, mucoviscidose (cycstisk fibrose) og bukspyttkjertelbetennelser, noe som gir rett på å få enzymene ”på blå resept”.

Hvor får jeg kjøpt enzymer?
Mange ulike enzymtyper selges på helsekostbutikken, på apotek og via Internett. Så lenge det ikke er gjennomført sammenlignbare studier som viser at noe er bedre enn andre, er det uråd å si noe sikkert om at noen er bedre eller dårligere. Med tanke på "proteinintoleranse" er enzympreparater som inneholder DPP4 sannsynligvis de mest effektive. Ifølge Karl Reichelt reduserer DPP4 enzymer fra Biocare innholdet av peptider i urinen med 40%. Prisen på enzympreparatene kan variere blant annet pga ulik mengde enzymer i preparatene.

Følgende friske frukter (ikke hermetiske/ kokte) inneholder
peptidaser: ananas, kiwi, fiken, papaya. Disse har iallefall en teoretisk positiv effekt på protein nedbryting. Siden enzymer er proteiner, vil de endres ved varme, slik som et egg endres ved varme.

Ved autisme er det ofte mangel på mange enzymer. Forsøk med hormonet sekretin som gir økt utskilling av bukspyttkjertelensymer, kan i noen tilfeller gi dramatisk god effekt. Bedring av protein nedbryting/ enzymfunksjon kan og oppnås med saltsyretilskudd til maten. Mest brukt er ACIGLUMIN, -Glutamin klorid, som fås uten resept i Apotek, og Betaklorid (TMG-klorid) som er å få i Thornes "Bio-Gest".

Mange autister har og problem med fargestoff og konserveringsmidler med "fenol-struktur". www.houstonni.com har noen spesielle enzympreparat (No Phenol, Trienza) som kan fungere bra i slike tilfeller.

www.neurozym.com selger Probiozym som inneholder probiotiske melkesyrebakterier som ifølge produsenten har større evne enn andre probiotika til petidnedbryting. Om det faktisk er slik er uråd å vite, men de erstatter neppe bruk av enzymtilskudd. Candex (pure Essence Laboratories) og Candiguard er spesialiserte enzympreparater som skal ha evne til å bryte ned celleveggene på gjærsopp, og på det viset være med å bekjempe overvekst av gjærsopp i tarmkanalen.

Pharma Nord produserer Candigard, men den er ikke godkjent for salg i Norge. Den kan bestilles fra http://shop.pharmanord.com/. Mer om enzym er å finne på http://www.enzymestuff.com/.

Kostholdsendringer

Kan hjelpe ved: 

ADHD
Aggresjon
Asperger
Autisme

Depresjon
Diabetes
Dysleksi
Epilepsi
Konsentrasjonsvansker
Magetrøbbel
Multippel Sklerose
Muskelsmerter
Opioide peptider
Parkinson
Psoriasis
Schizofreni
Sengevæting
Stoffskifteproblemer
Utslett

 

Listet alfabetisk.


 

Nytt PIF-nytt

PIF-nytt-nr-2-2017-Forside-web-lite 


Alle medlemmene våre får PIF-nytt 4 ganger i året. Mangler du noen utgaver? Bestill dem hos: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Frist for artikler etc til neste
PIF-nytt: 30. jan. 2017!

      2013 © NPIF | Drøbakgate 10b | 0463 OSLO | Tlf: 94 81 86 05 | Org.nr 980.252.256 | Bankgiro 5083.06.02795 | Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.