NPIF

Spis deg frisk!

 Forum 

Sulfat

Magnesiumsulfat MgSO4

Det blir også kalt engelsk salt, eller epsomsalt. Siden romernes tid har syke folk badet i varme kilder, og hva inneholder de? Svovel ogmineralsalter. Magnesium er viktig for nesten alle kroppens funksjoner,og selv om det også er i mye mat, spesielt i grønnsaker, kan stort inntak av karbohydrater gjøre at kroppen skiller ut magnesium.

Sjokolade inneholder mye magnesium, og en ”god” indikator på magnesium-mangel er sjokoladehunger! Men klorofyll fra grønnsaker er nok en bedre kilde. Her er en dansk artikkel om alt mulig fælt som kan skje hvis du mangler magnesium: Søk på magnesium

Engelsk salt inneholder også sulfat. Mange av oss i foreninga harsulfaterings-problemer. Det vil si at kroppen ikke nyttiggjør seg sulfaten fra maten. Derfor er det mange som får stor hjelp av å smøre seg med engelsk salt, eller å bade i det. Det ser ut til at opptak gjennom huden kan være godt. Sulfat inngår i mange av kroppens biokjemiske reaksjoner, og det ser ut til å virke avgiftende.

Merete Askim har skrevet om dette i tidligere nr av PIF-nytt, om ensymet fenolsulfotransferase. Engelsk salt kjøpes i Norge på apotek, med ”medisinsk kvalitet”. I andre land fåes kjøpt i vanlige helsekost-butikker betydelig billigere, men litt dårligere kvalitet. Når man bader i engelsk salt, kan man blande natriumbikarbonat (bakepulver) i vannet, og det svir mindre. Fåes også på apotek. NB! Begynn med en liten mengde, noen reagerer sterkt på det.

Workshop 23 april 2005 på Glenne Autismesenter

Av Merete Askim

I forbindelse med generalforsamlingen på Glenne Autismesener, var det en viktig workshop arrangert av www.varvei.no og NPIF. Det var fullt, ca 80 deltagere. Noen hadde kommet helt fra Nord-Norge. Hovedforedragsholdere fra Karl Ludvig Reichelt og Susan Owens fra USA. Dette kom også på TV2 nyhetene!!!

Workshopen ble åpnet av Kathrine Ebbesen Rør. Helseministeren Ansgar Gabrielsen hadde sendt en hilsen til åpningen der han sa at dette temaet var viktig. Samarbeidet med Glenne Autismesenter er viktig, det kom frem da tre mødre fortalte om fremgangen deres barn har med deres hjelp og diett.
 
Hvor mange av oss har sulfatmangel?
Det er en sammenheng mellom sulfatmangel og adferd. Enkelte kan ha stoffskifte varianter som gir en feil i omsetningen av sulfat, og det første tiltaket er melk og/eller glutenfritt kosthold. I dette referatet  vektlegger vi sulfat, og tar med notater fra Reichelt innimellom der det passer.

Sulfatmangelen påvirker fordøyelsesenzymer, svekker tarmens beskyttelse mot inntrengende komponenter til blodet, svekker flere enzymsystemer i kroppen, endrer noen hormonnivå og det forstyrrer utnyttelsen av andre mineraler. Det ser ut til at enzymsystemene kan hjelpes med inntak av spesielle varianter av B-vitaminer og mineraltilskudd. Nå har vi en biologisk forklaring på at diett, kosttilskudd, melkesyrebakterier og sulfatsalt i badevann kan hjelpe.Erfaringene fra mange foreldre er blitt bekreftet. Men vi vet at det kan ta mange år før denne kunnskapen når ut til legene.

I denne sammenhengen er ”sulfat” en fellesbetegnelse for alle de ulike forbindelsene i kroppen som har svovel. Vi finner svovel i de livsviktige svovelholdige aminosyrene methionin og cystein, i enkelte andre forbindelser og i B-vitaminet biotin. Vi kan også få det fra tilsetningsstoff med sulfitt E 221-226. Hvis noen reagerer på disse, kan det være fordi ”sulfatomsetningen” i kroppen er feil. Men husk, det er mange naturlige stoffer i mat som også påvirker ”sulfatomsetningen”. I mine store ernæringsbøker, er svovel lite omtalt.
 
Sulfatmangel
Effektene av sulfatmangel ble oppdaget av foreldre. De observerte at deres barn endret adferd da de spiste enkelte matvarer med komponenter som leveren normalt fjerner ved hjelp av sulfat. Er det en sammenheng mellom leverens sulfatomsetning og autisme? Har autister en sulfatmangel? Det er sett at mange autister mister for mye sulfat i urinen og har for lavt nivå i blodet. Hos mange autister er blodnivået bare 15 % av normalverdier. Det medfører at ”sulfatenzymet” ikke får laget alle de sulfatiserte proteiner som er ønsket. Et tegn på problemer med sulfat, kan være at medisinen Paracetamol ikke fungerer, sa Susan Owens.

Sulfatmangel og tarmen
Sulfatmangelen går ut over fordøyelsesenzymer (proteaser) som spalter proteiner, og spesielt de som spalter kasein fra melk og gluten fra kornprodukter. Proteinene blir spaltet feil, i biter som ligner morfin. Ett glutenprotein kan spaltes til 16 slike aktive biter (peptider), sa Reichelt. Disse exorfiner (kommer utenfra) kan påvises i blodet, og de går over i hjernen. Mange vet ikke at peptider fra mat kan komme over i blod og hjerne, selv om de vet det skjer med Botulisme-giften. Men også de deler av tarmen som beskytter oss mot inntrengende komponenter, krever sulfat. Når de ikke blir effektive, kan peptidene fra kasein og gluten lettere lekke over i blodet. Reichelt sa at det blir lettere for Candida og sykdomsfremkallende bakterier å etablere seg i tarmen.

Det er mange i pasientgruppe som har kronisk tarminfeksjon. Dette kan være en av flere grunner til problemer med avføring og vond kroppslukt. En infeksjon kan vise seg som en blanding av diaré og forstoppelse, mens lukten kan skyldes at tarmbakterier omdanner sulfat feilaktig. Lukten av råtne egg er en svovelforbindelse H2S.

Reichelt fortalte at Candida har noen lange utløpere som kalles ”hyfer”, og at de ligner gliadin fra hvete. Lager man et meget spesifikt antistoff som bare skal reagere mot gliadin, ser vi at det også reagerer med disse candidahyfene. Han undrer på om det viser en mulig sammenheng mellom Candida og gluten.

Sulfat og vitaminer
Omsetningen av ”sulfat” krever en spesiell kjemisk reaksjon der metylgrupper (-CH3) skal overføres mellom noen forbindelser. Det hjelper derfor med tilskudd av flere B-vitaminer med metylgruppen: metyl-B12, metylpyridoksin og folat. Vitamin Niacin (B3) og tiamin (B1) er også med i denne reaksjonen. Reichelt har god dokumentasjon på denne problemstillingen. Han har også god dokumentasjon på at det er kontakt mellom mage-tarm systemet og hjernen.
 
Sulfat og mineraler
Ved en sulfatmangel må mange proteiner ta til takke med det nest beste, nå bindes sink, selen og kvikksølv til proteinene. Hvis disse proteinene er enzymer, så vil de nå ikke de fungere slik de skal. Det medfører også at kvikksølv blir bedre bundet i kroppen, og at det blir for lite sink og selen igjen til andre oppgaver i kroppen. Sink er spesielt viktig ved all vekst, mens selen er viktig for beskyttelse mot oksidativt stress.
 
Sulfat og vaksiner
Susan Owens spurte om autisme kan skyldes for mye kvikksølv i vaksiner, kvikksølv er kjemisk ganske likt svovel, og kvikksølvforgiftning er lik sulfatmangel. Kan denne relativt store kvikksølvmengden gi problemer for dem med feil i sulfatstoffskiftet? Kan det gi problemer som autisme? Vaksiner er (har vært) tilsatt organisk kvikksølv som et konserveringsmiddel.
 
Sulfat og hormoner
Sulfat er viktig for å lage hormonet oxytocin. Dette hormonet blir dannet ved berøring og massasje. I dag vet vi at dette oxytocin gir en beroligende effekt og evne til å være sosial. En mor fortalte meg nylig at hennes barn ble roligere og sov mye bedre av å få litt fotmassasje hver kveld. Dette kan forklares ved oxytocin. Kan det være en mulig forklaring til at enkelte har store problemer med berøring og smertefølelse?
 
Sulfat og nerver
Når nervecellene ”snakker sammen”, vil spesielle ”nøkler” (neurotransmittorer) avgis fra en nervecelle. De vandrer over en liten sprekk og inn i neste nervecelle som må ha passende med ”nøkkelhull” (reseptorer for neurotransmittorrene). Igjen er sulfat viktig for mange av disse neurotransmittorene og reseptorene. Det er også vist at peptidene fra melk og gluten hemmer denne overføringen ved at neurotransmittoren dopamin ikke kommer inn i neste celle. Dette gjelder også hørselssentret.

Susan fortalte at sulfat også trengs for at nerveimpulsene skal gå på riktig måte. Alle nervetråder som er omgitt av et fettrikt lag (myelin) gir raske impulser i nervetrådene. Men dette myelinet trenger også sulfat.Men sulfoneringen i myelin trenger også vitamin K fra grønnsaker. I papirene som Susan Owens delte ut, var det enda mer om nerver og sulfat, at dette gjelder spesielt i områder som tolker sanseinntrykk. Reichelt sa at vanlige lydinntrykk kan bli så høye for en autist, at de skjermer seg fra lydene. Hans råd er å hviske til dem.
 
Sulfat og nyrene
Hvorfor mister noen mer sulfat med urinen? Nyrene fungerer ved først å ”filtrere” ut litt av alt vannløselig fra blodet (fra nyrekapslene) for deretter å ta tilbake det kroppen trenger. Glykosaminglukaner er stoffer med sulfat, de er viktige i nyrefunksjonen. En sulfatmangel kan nok medføre endret nyrefunksjon.
 
Sulfat og taurin
Lever bruker sulfat til å danne aminosyren taurin. Generelt er mangel på taurin meget sjeldent. Men sulfatmangel kan gi for lite taurin, som er viktig for alle celler og for galle. Taurinmangel kan gi galleproblemer og da problemer med fordøyelsen av fett. Avføringen vil i så fall bli lys siden gallen ikke fungerer. Taurin er ikke en livsviktig aminosyre, da vi normalt kan danne nok av den selv. Det er mye vi enda ikke vet om sulfatomsetningen. Men når immunsystemet reagerer, lages det stoffer (cytokiner) som er med på å regulere sulfatreaksjonene.

Alzheimer?
Susan Owens fant at det var en likheter mellom hennes autistiske barn og hennes senile far, derfor ga hun begge to samme kostbehandling. Det hjalp begge to, faren kjørte rullestolen foran seg i stedet for å sitte i den, og han kunne delta i samtaler. Men det forsvant hvis han fikk en kjeks eller noe is. Annen litteratur viser klart at enkelte Alzheimpasienter har forstyrrelser i sulfatomsetningen.
 
Konklusjon:
Sulfat deltar i mange ulike enzymsystemer med mulighet for mange individuelle variasjoner i sulfatomsetningen, det kan forklare effekter i fordøyelsen, nervesystemet, i lever og enkelte hormonelle forstyrrelser. Reichelt sa at alle autister er individuelle og krever individuell oppfølging. Siden det er en så sterke sammenheng mellom peptider fra melk og gluten, er det viktig å ha et kosthold uten disse proteinene.

Det er enkelte trekk i behandlingen som ser ut til å være viktig:

  • Gluten og / eller melkefri diett, men ta først en blodprøve for å påvise om en klassisk matvareallergi kan være aktuell eller ikke. Det vises ved IgE-antistoffer i blodet.
  • Gi probiotika, sunne melkesyrebakterier gjerne fra flere kilder slik at det blir mange sunne bakterievarianter i tarmen.
  • Gi tilskudd av pyridoksin-5-fosfat, metyl-B12 og niacin. Det er viktig å være i kontakt med lege når man gir høye nivå av disse vitaminene.
  • Det er også aktuelt med tilskudd av tiamin (B1) og riboflavin (B2), men disse erikke skadelige ved høye inntak. Vitamin B12 kan ikke gis via munnen, det må gis som injeksjon. Dette skyldes at B12opptaket er regulert ved å begrense opptaket.


Det var en viktig workshop, med oppklarende informasjonom hvorfor sulfatomsetningen er så viktig. Vi kan håpe at dette blir akseptert i helsevesenet.

Kostholdsendringer

Kan hjelpe ved: 

ADHD
Aggresjon
Asperger
Autisme

Depresjon
Diabetes
Dysleksi
Epilepsi
Konsentrasjonsvansker
Magetrøbbel
Multippel Sklerose
Muskelsmerter
Opioide peptider
Parkinson
Psoriasis
Schizofreni
Sengevæting
Stoffskifteproblemer
Utslett

 

Listet alfabetisk.


 

Nytt PIF-nytt

PIF-nytt-nr-2-2017-Forside-web-lite 


Alle medlemmene våre får PIF-nytt 4 ganger i året. Mangler du noen utgaver? Bestill dem hos: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Frist for artikler etc til neste
PIF-nytt: 30. jan. 2017!

      2013 © NPIF | Drøbakgate 10b | 0463 OSLO | Tlf: 94 81 86 05 | Org.nr 980.252.256 | Bankgiro 5083.06.02795 | Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.