NPIF

Spis deg frisk!

 Forum 

Om Feingolddietten

Av Randi Sund
september 2007

Det er med stor interesse jeg har lest din artikkel i Dagbladet i dag.  For meg er denne forbindelsen gammelt nytt.  Dr. Benjamin Feingold skrev i 1972 en bok med tittelen "Why your Child is Hyperactive".  Jeg hadde på den tid en sønn som hadde fått diagnosen hyperaktiv og kjøpte boken.  Dr. Feingold holdt til i San Francisco, og hadde praktisert som spesialist på allergier.  Rett før han skulle pensjonere seg hadde han hatt en pasient som reagerte allergisk på acetylsalisyl.  Han var ikke fornøyd med fremgangen hos henne og bestemte seg for å fjerne beslektede stoffer fra kosten hennes.  Disse stoffene var salisylater, bensoater og fargestoffer som var framstillet fra tjæreprodukter.  Hun ble dramatisk bedre, og hennes psykiater ringte til dr. Feingold og ville vite hva han hadde gjort som fikk denne damen til å forandre gemytt!

Etter dette begynte dr. Feingold å undre seg på om hyperaktive barn kanskje fikk større problem når de spiste mat med denne type stoffer i.  Han gikk i gang med forsøk som ga svært positive resultater.  Hans resultater fikk foreldre i mange land til å forsøke å endre kostholdet til sine barn.  Resultatene førte til at Feingold foreninger ble opprettet bl.a. i Australia, England (med navnet Hyperactive Childrens Support Group), i Holland og i Norge i 1978.  Jeg var den første formann i Norsk Feingold Forening.  Vi var 3-4 ivrige mødre som sendte ut informasjonsmateriale til de foreldrene som henvendte seg til oss.  Det første året sendte vi ut ca. 2000 svar.  I 1980 inviterte vi dr. Feingold til Bergen.  Han holdt et foredrag i kantinen på Bergen Rådhus, og et foredrag på Barnepsykiatrisk Avdeling på Haukeland Sykehus.

Både salisylater og bensoater finnes naturlig i mange typer frukt og bær, de finnes også som tilsetningsstoffer i maten, de nå så berømte E-stoffene.  Tyttebær har bensoat og mange reagerer med økt hyperaktivitet, rastløshet og konsentrasjonsvansker etter å ha spist tyttebær. Fargestoffene som var advart mot i Feingold-dietten ble fjernet fra godkjentlisten i Norge i 1979, men som du nevner kom de inn igjen i 2001.

Min sønn hadde nytte av den kosten som Feingold anbefalte, og jeg syns dette var så interessant at jeg begynte å studere kjemi ved Universitetet i Bergen og tok hovedfag i biokjemi i 1986.  Min veileder, professor Holm Holmsen hadde deltatt i en studie i Philadelphia i USA der de hadde sett på blodplatene til voksne kvinner som hadde vært hyperaktive som barn.  Etter hovedfagseksamen deltok jeg i et tverrfaglig pilotprosjekt der vi så på blodplatene til hyperaktive barn sammenlignet med normale barn som kontroll.  Våre resultater viste at de hyperaktive barna hadde en tydelig sekresjonssvikt i blodplatene.  Noen av dem hadde også tendens til lett å få blåmerker.

Dr. Karl Ludvig Reichelt ved Rikshospitalet har sett på fordøyelsen av proteiner hos hyperaktive barn og hans resultater viser at det er en svikt i enzymene hos disse barna.  De stoffene som er fjernet i Feingold dietten er alle stoff som ytterligere hemmer enzymene.  Det er de samme stoffene som nå er satt i fokus i den studien som er gjort av Jim Stevenson ved Universitetet i Southampton.

Den Norske Feingold Foreningen er nå slått sammen med Norsk Protein Intoleranse Forening og her er hjemmesiden til denne foreningen www.npif.no

Dersom dere ønsker å intervjue en person som har fulgt dietten i mange år, kan dere ta kontakt med NPIF Hordaland og vi videreformidler kontakt.

Med vennlig hilsen
Randi J. Sund


--Randi Sund er veteran innan Feingold Foreningen I Bergen og fleire år som leder i PIF Hordaland, og har også  engasjert seg i IgG - allergi testing.

Kostholdsendringer

Kan hjelpe ved: 

ADHD
Aggresjon
Asperger
Autisme

Depresjon
Diabetes
Dysleksi
Epilepsi
Konsentrasjonsvansker
Magetrøbbel
Multippel Sklerose
Muskelsmerter
Opioide peptider
Parkinson
Psoriasis
Schizofreni
Sengevæting
Stoffskifteproblemer
Utslett

 

Listet alfabetisk.


 

Nytt PIF-nytt

PIF-nytt-nr-2-2017-Forside-web-lite 


Alle medlemmene våre får PIF-nytt 4 ganger i året. Mangler du noen utgaver? Bestill dem hos: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Frist for artikler etc til neste
PIF-nytt: 30. jan. 2017!

      2013 © NPIF | Drøbakgate 10b | 0463 OSLO | Tlf: 94 81 86 05 | Org.nr 980.252.256 | Bankgiro 5083.06.02795 | Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.