NPIF

Spis deg frisk!

 Forum 

Eksemet som forsvant

En lang vei å gå
En som hadde åpne sår

Erkjennelsen av ubehagelige reaksjoner på mat er økende i den vestlige verden. Det er ingen selvfølge at sunn og ernæringsriktig mat alltid er like riktig for alle. Matallergi- og intoleranse er ofte underdiagnostiserte problemer, som kan forårsake en rekke symptomer, som tradisjonelt ikke har vært regnet som allergiske, som f.eks. tretthet, konsentrasjonsvansker, hyperaktivitet, hodepine og muskel/leddsmerter. P.g.a. uoverensstemmelser når det gjelder diagnostiske kriterier, er det vanskelig å anslå hyppigheten av matvarereaksjoner, og anslagene varierer iflg. dr. Anna Kathrine Ljøgodt, Balderklinikken mellom 2-60% av befolkningen. Jeg er en i denne gruppen, og ønsker her å fortelle min historie.
 
Eksem og etterhvert flere problemer
For først å fortelle litt om meg selv er jeg idag 44 år, gift og er mor til 3 barn og er utdannet fysioterapeut. Jeg er født i en allergi- og astmabelastet familie. Atopisk eksem som liten, såkalt barneeksem, med plager som kløe og eksem, og ble behandlet symptomatisk med kortisonkrem og allergitabletter. Årsaksforholdet ble aldri helt klarlagt, men det ble trukket frem enkelte matvarer som kunne være utløsende, slik som de vanligste allergenene som nøtter, sjokolade og egg ved utredning på Haukeland Sykehus i 2 års alderen.

Allergiplagene var mindre i puberteten og ble behandlet av forskjellige allergologer, uten at årsaken til plagene ble definert. Problemene kom igjen for fullt i voksen alder med kraftige eksemplager og elveblest. I ettertid setter jeg det i forbindelse med 3 fortløpende antibiotikakurer grunnet flere infeksjoner som jeg fikk etter å ha badet i forurenset vann, på et kjent badested i Oslofjorden.

Problemene utviklet seg videre i studietiden til kroniske "småplager" som kom og gikk. I tillegg til eksem og kløe, fikk jeg anstrengelsesastma, halsbetennelser, bihulebetennelser, underlivssopp, magesmerter, rennende nese, øyekatarr, jeg følte meg utilpass og var delvis deprimert. Fysisk trening ble det lite av som jeg tidligere hadde vært så opptatt av, både sommer som vinter, jeg orket ikke, og i tillegg blusset eksemet og kløen opp i forbindelse med svetting, spesielt i ansiktet. I tillegg levde jeg et uregelmessig studentliv, med alt det bar med seg.

Etter endt utdannelse, som fysioterapeut fra Tyskland, begynte jeg å arbeide som privatpraktiserende fysioterapeut. Det gikk ikke lang tid før problemene meldte seg, med eksem, kløe, sår og betennelser på hendene. Jeg prøvde forskjellige typer arbeid, men  måtte etterhvert redusere timeantall. Under hele denne tiden ble problemene behandlet symptomatisk med kortisonkremer, allergitabletter og i tillegg mange antibiotika kurer pga. alle betennelsene som dukket opp i hele kroppen. Jeg var veletablert i den etterhvert så kjente vonde sirkelen som ingen ende ville ta.

Åpne sår og betennelser
Det ble til slutt riktig ille. Jeg har måttet søke assistanse fra min mann for å lete opp alle de gamle problemene som både han og jeg har lagt bak oss, heldigvis så har vi en fantastisk evne til å glemme det som har vært vondt og ubehagelig.

Eksemet blusset over hele kroppen, ansiktet så ut som om det var konstant solbrent, med deretter avflassing, kløe og svie over hele kroppen som om jeg hadde isolasjonsvatt direkte på huden. Åpne sår på underarmene pga. kløe, sprekker og betennelser i hendene, hovne og smertefulle ledd og muskelverk som stadig vandret rundt i kroppen. Jeg fikk stadig gjentatte infeksjoner som hals- og bihulebetennelser, følte jeg hadde influensa - men ingen feber, tilbakevendende underlivssopp, kalde hender og føtter - frøs generelt alltid, selv om jeg hadde mye klær på. Jeg reagerte stort sett på det meste jeg spiste, prøvde meg frem og holdt meg unna de vanligste allergenene, men det hjalp bare i perioder til neste "anfall".

Jeg hadde store søvnproblemer, nettene var ofte et mareritt å komme igjennom og 3-4 timers søvn var det vanlige, som naturlig nok førte til konstant tretthet, fysisk orket jeg ikke være med på selv den minste aktivitet, og sexlyst var som blåst bort, med dertil hørende samlivsproblemer. Psykisk var jeg i denne tiden deprimert og lei meg og hadde mange ganger lyst å gi opp. Konsentrasjonen var elendig og jeg husket dårlig, selv navn og telefonnr. Utad prøvde jeg å gjøre det beste ut av situasjonen, tok meg sammen overfor familie og venner, og tok sats for å komme igjennom arbeidsdagen. Jeg bare var der på en måte, hang med på karusellen.

Ingenting hjalp
I denne tiden var jeg innom ALT av medisinsk hjelpeapparat, hud - indremedisin - revmatologi, men ingen kunne hjelpe meg bortsett fra å gi meg dempende tiltak som tabletter, salver osv. Medisinskapet var fullt av  kremer og medisiner, i allverdens varianter, og diagnosen gikk i retning av psykosomatisk som er vanlig når ikke annen diagnose kan settes,- det kjenner sikkert flere til. I tillegg har det også vært stresskomponenter og sorgreaksjon med i bildet, som selvfølgelig ikke gjorde situasjonen bedre.

Behandlingstiden har vært lang. Da jeg var på det dårligste oppsøkte jeg i tillegg til det vanlige behandlingsapparatet, en rekke andre behandlingsformer som kiropraktor, homøopat, psykomotorisk fysioterapi, akupunktur, tannlege for utskiftning av amalgam, fasteterapi, sydenopphold, osv. Noe hjalp, men bare for en kortere tid og enkelte behandlingsformer provoserte nok kroppen til å "rydde opp" i eget hus, men det skjønte jeg ikke da, og jeg ble til tider veldig dårlig. Miljøsanering utenfor kroppen ble også foretatt ved å redusere elektromagnetisk - jord og vannstråling, og div. allergisanering i huset, rengjøringsrutiner etc.
 
Løsningen nærmet seg
I 1991 dukket boken "Alt om matallergi og -intoleranse" v/ Brostoff og Gamlin opp ved en ren tilfeldighet og den ble regelrett "slukt" i løpet av noen sommerdager, og spesielt kapittelet vedr. Candida Albicans problematikken. Det var som å lese en bok om meg selv og jeg fant etterhvert frem til en god del litteratur ang. dette feltet, som jeg kastet meg over. Jeg bestemte meg for å prøve  behandlingen, legen lyttet til sin pasient og foreskrev Mycostatin, et mildt soppdrepende middel i sirupsform (!), og jeg som skulle holde meg unna sukker. For var det en ting jeg var, så var det "sjokoman". I mengder døgnet rundt, -det var bare noe jeg måtte ha! Jeg ble denne sommeren vesentlig bedre, men falt fort tilbake til tidligere problemer.

Jeg ble tipset om dr. Heiko Santelmann, og begynte behandling med det soppdrepende middelet Nystatin. Dette tok tydeligvis knekken på en del av soppen, men jeg ble ganske dårlig, sannsynligvis av giftstoffene som blir frigitt når soppen dør. Dietten var sukkerfri og gjærfri, og jeg prøvde å bygge opp immunapparatet ved å spise forskjellige snille bakterier (probiotika), mineraler, vitaminer osv. Videre skulle tilfeldighetene det slik at jeg fikk kontakt med Randi Sund, som var tidligere leder i PIF-Hordaland. Via henne fikk jeg levert en blodprøve, en såkalt IgG4 test, som ble sendt til et allergilaboratorium i Holland. Denne kom tilbake med resultat på høye verdier på soppen candida albicans, gluten, melk, ost, egg og i tillegg en del andre matvarer som var lavere verdier på. Alle allergitester tidligere hadde vært negative.
 
Kroppen reparerer seg selv
Det var bare å kaste seg løs på diett, om det så var aldri så komplisert og tungvint. Jeg hadde på en måte delvis fått en diagnose, selv om den ikke var bekreftet av lege. JEG var i alle fall sikker!

Jeg dro så på Tonsåsen Opptreningssenter for å faste og derved rense ut kroppen fortere, for det måtte til etter alle de medikamentene og all smøringen med kortison som jeg hadde brukt. Menneskekroppen arbeider på en fantastisk måte for selv å bli frisk, det er bare å la den få slippe til, selv om det tar litt lenger tid. I tillegg fikk jeg foreskrevet det soppdrepende middelet Diflucan, og resultatet ble en markant bedring. Men ikke god nok, det var enda noe igjen.

Etter et TV-program, hvor Helse Reflex tok opp temaet matintoleranse med bl.a. dr. Anna Kathrine Ljøgodt fra Balderklinikken i Oslo, havnet jeg hos henne til behandling. Jeg ble testet i flere perioder hos henne og ble funnet hyperallergisk, med soppen Candida Albicans som hovedproblem og mulig utløsende faktor for den omfattende matintoleransen. Det ble foreskrevet store doser med Diflucan, og dietten var hovedsakelig melk, gluten, eggefri, sukker og gjærfri. Maten skulle i tillegg roteres, slik at ingen matvarer ble spist oftere enn hver 4. dag. Det var en vanskelig tid, og jeg avbrøt dietten flere ganger. Men jeg merket at det hjalp, og det var den eneste måten å komme i mål på. I tillegg ble immunapparatet styrket ved å innta mineraler, vitaminer og alle de "snille" tarmbakteriene som tidligere var blitt utryddet.
Jeg sykemeldte meg i perioder og tok en periode permisjon for å ha tid til meg selv, og for å bli frisk, og jeg var heldig og hadde økonomisk anledning til det. Særfradraget på selvangivelsen var til en viss hjelp. Denne perioden på diett varte ca. 2 år, og jeg ble gradvis bedre.
 
En frisk person
I dag vil jeg betegne meg som frisk. Jeg lever et normalt liv og spiser stort sett vanlig kost, men holder meg borte fra melkeprodukter og egg i ren form, har redusert inntak av gluten og bør være forsiktig med inntak av sukker. Jeg har den atopiske disposisjonen liggende i kroppen, og må ta hensyn til det og ikke tøye grensene. Jeg kjenner signalene kroppen gir, og prøver å rette meg etter det.
Så til andre som leser dette, gi ikke opp, for det nytter.
Stå på og LYKKE TIL !

Kostholdsendringer

Kan hjelpe ved: 

ADHD
Aggresjon
Asperger
Autisme

Depresjon
Diabetes
Dysleksi
Epilepsi
Konsentrasjonsvansker
Magetrøbbel
Multippel Sklerose
Muskelsmerter
Opioide peptider
Parkinson
Psoriasis
Schizofreni
Sengevæting
Stoffskifteproblemer
Utslett

 

Listet alfabetisk.


 

Nytt PIF-nytt

PIF-nytt-nr-2-2017-Forside-web-lite 


Alle medlemmene våre får PIF-nytt 4 ganger i året. Mangler du noen utgaver? Bestill dem hos: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Frist for artikler etc til neste
PIF-nytt: 30. jan. 2017!

      2013 © NPIF | Drøbakgate 10b | 0463 OSLO | Tlf: 94 81 86 05 | Org.nr 980.252.256 | Bankgiro 5083.06.02795 | Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.