NPIF

Spis deg frisk!

 Forum 

En voksen mann med asperger

MINE ERFARINGER MED INNFØRING AV DIETT OG HVORDAN JEG VAR FØR DIETT

Jeg er i dag en mann i midten av 20-årene. Som 21-åring fikk jeg diagnosen ”Asperger Syndrom”. Diagnosen har mange likhetstrekk med ”Kanner syndrom”, (Infantil autisme). De viktigste forskjellene mellom disse to tilstandene er at personer med A. Syndrom er mer motorisk klossete. Samtidig har personer med denne tilstanden ofte mindre språklige problemer og en bedre generell utviklingsprofil. Jeg begynte med diett for omlag 3 år tilbake. Min mor har vært med i en foreldreforening hvor hun har truffet andre foreldre til personer med diagnosen A. Syndrom eller ”Høytfungerende autisme”. Her fikk hun høre om andre som gikk på diett eller tidligere hadde gjort det. En av den hadde vært veldig aggresiv før han begynte på diett, men var blitt mye mer avslappet etter å ha gått på diett en tid. Mor lurte på om også jeg kunne tenke meg å gå på diett. I begynnelsen var jeg litt i tvil, men syntes samtidig jeg hadde nok av problemer som kunne gjøre livet både meningsløst og av og til svært uutholdelig.

I ettertid har jeg fått høre at det å følge en diett, ikke bare kan være til hjelp for personer med atferdsproblemer, men at det også kan være til god hjelp for personer med andre psykiske lidelser. I første omgang begynte jeg med diett på grunnlag av en urinprøve jeg sendte til Rikshospitalet. Utfra resultatene fra denne prøven fikk jeg høre at jeg befant med innenfor ”normalområdet”, men på grensen til ”Asperger syndrom”. Jeg ble anbefalt å holde meg unna melk og melkeprodukter, noe legen mente var tilstrekkelig. Av en deltaker i PIF-gruppa fikk jeg i ettertid høre at dersom resultatene ifra en slik prøve skulle bli mest mulig korrekte, forutsatte det at jeg spiste mye gluten- og melkeprodukter eller annen ”gal mat” før jeg tok urinprøven, noe jeg ikke spiste mer av enn vanlig. Senere har jeg gått til undersøkelse hos naturterapauter, hvor jeg fikk høre at det også var en rekke andre matsorter jeg burde holde meg unna.

Selv føler jeg meg ikke på alle måter noe spesielt bedre etter å ha gått på diett i noen få år. Men jeg har hørt andre si at de opplever at jeg har blitt mer avslappet og mindre klossete. En nær kamerat har også sagt at han opplever at jeg ikke så lett misoppfatter ham lenger, og at jeg generelt er blitt enklere å kommunisere med. Etter å ha gått på diett i omlag 2 år forsøkte jeg å finne ut hva som var blitt bedre for mitt vedkommende via noen punkter angående særtrekk ved protei-/matintoleranse. Noen av forandringene har oppstått mens jeg har gått på diett, andre kan ha foregått før jeg begynte med diett. Punktene passer best på barn som er under pubertertsalderen. Noen av punktene har jeg selv skrevet om litt, slik at de passer bedre på meg.

Atferdstrekk

1:    Sosial tilkortkomming overfor  jevnaldrende.
Stemte svært bra på med i barndommen og tenårene, men noe mindre utpreget i dag.

2:    Uvanlig aktivitetsnivå,- enten overaktiv eller underaktiv.
Jeg ble opplevd som svært passiv i lange perioder da jeg var i oppveksten. I slutten av tenårene og som voksen har jeg også i perioder blitt sett på som svært aktiv.

3:    Uvanlig smerteterskel, enten svært høy eller svært lav.
I noen av mine første leveår hadde jeg svært høy smerteterskel. Jeg kunne skade meg uten å kny. Jeg har også fått høre at det senere har vært en periode hvor jeg har hatt forholdsvis lav smerteterskel.

4:    Virker tunghørt.
Kan forekomme bl.a. i stressede situasjoner og ved forvirring. Jeg mener selv at jeg har hatt en forbigående hørselsvikt i en periode, hvor både jeg selv og folk i omgivelsene opplevde at jeg ofte ikke hørte hva som ble sagt. Uansett hvor intenst jeg forsøkte å konsentrere meg. Samtidig følte jeg ofte smerte eller ubehag i ørene. Samtidig har jeg hatt problemer med å finne noen god forklaring på at dette problemet har vært tilstede.

5:    Hyper- og hypotoni. Dårlig løpesett.
Stemmer forholdsvis bra.

6:    Sent motorisk utviklet.
Stemmer bra.

7:    Angst for nye opplevelser, eller uvanlig stort behov for spenning.
Begge deler har vært, og er til en viss grad fortsatt tilfellet for mitt vedkommende.

8:    Umotivert latter og fnising.
Kan forekomme, men var mer utpreget da jeg var barn og tenåring.

9:    Dårlig evne til øyekontakt.
Kan også forekomme, men var et større problem da jeg var yngre.

10:  Rituell atferd.
Kan stemme bra for meg i enkelte sammenhenger.

11:  Svetter lett.
Jeg svettet mye og svært lett i slutten av tenårene, men dette er et mindre problem idag.

12:  Føler seg svimmel.
Kan være et problem i perioder, men er et mindre problem idag enn da jeg var yngre.

13:  Dårlig oppmerksomhet og konsentrasjon. Avledes lett i læringssituasjoner.
Dette ble sett på som et nokså stort problem for mitt vedkommende gjennom store deler av oppveksten, men jeg ser på dette som et noe mindre problem idag.

14:  Dårlig tarmfunksjoner.
Tidligere kunne maten gå nokså ufordøyd gjennom kroppen på meg, men dette problemet har blitt mindre etter at jeg begynte å gå på diett.

15:  Forkjærlighet for mat med gluten og kasein. Sterk motvilje mot mat/føde av denne typen kan også forekomme.
Jeg ”hatet” brød og enkelte sorter pålegg i barndommen. Jeg kunne bruke opptil flere timer på å få i meg en enkelt skive. Derimot ”elsket” jeg snop, kaker og andre bakevarer. Jeg fikk sovemedesin en kortere periode eller to da jeg var i barndommen. I ettertid har jeg lurt på om dette matproblemet, kanskje særlig det at det var visse matsorter jeg brått syntes begynte å smake så utrolig vondt, kan ha vært en midlertidig bivirkning av denne sovemedisinen. Slik jeg husker der i ettertid, var det nemlig like etter at jeg hadde hatt en periode hvor jeg gikk på sovemedisin, at dette problemet oppsto.

16:  Søvnproblemer.
Da jeg var mellom 4 og 10 år gammel, lå jeg ofte våken i flere timer etter å ha lagt meg om kvelden. Jeg har hatt problemer med å sovne om kveldene også i perioder senere. Samtidig har jeg hatt perioder hvor jeg stadig har følt meg søvnig og sliten.

Kostholdsendringer

Kan hjelpe ved: 

ADHD
Aggresjon
Asperger
Autisme

Depresjon
Diabetes
Dysleksi
Epilepsi
Konsentrasjonsvansker
Magetrøbbel
Multippel Sklerose
Muskelsmerter
Opioide peptider
Parkinson
Psoriasis
Schizofreni
Sengevæting
Stoffskifteproblemer
Utslett

 

Listet alfabetisk.


 

Nytt PIF-nytt

PIF-nytt-nr-2-2017-Forside-web-lite 


Alle medlemmene våre får PIF-nytt 4 ganger i året. Mangler du noen utgaver? Bestill dem hos: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Frist for artikler etc til neste
PIF-nytt: 30. jan. 2017!

      2013 © NPIF | Drøbakgate 10b | 0463 OSLO | Tlf: 94 81 86 05 | Org.nr 980.252.256 | Bankgiro 5083.06.02795 | Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.