NPIF

Spis deg frisk!

 Forum 

NPIF er en pasientforening for personer med lidelser der korn/mel, særlig gluten eller amylase-trypsinhemmere, og kasein i melk er årsaksfaktor eller medvirkende faktor for lidelsen/symptomene og deres pårørende. Gluten og kasein er proteiner som hindrer normal fordøyelse, de kan utløse betennelse/inflammasjon og en altomgripende immunreaksjon. NPIF inkluderer også personer med intoleranse mot FODMAP-matvarer, inkludert laktose. NPIF er åpen for de som har ikke-cøliakisk gluten-/hvetesensitivitet, cøliaki, irritabelt tarmsyndrom, inflammatorisk tarmlidelse, autisme, ADHD, ADD, psykiske/psykiatriske lidelser, autoimmune lidelser som multippel sklerose, revmatisk artritt, astma, lupus osv.

Det er klarlagt gjennom omfattende nyere internasjonal forskning at glutenproteinet som er i korn/mel i hvete, rug og bygg, har en så problematisk struktur at ingen personer har et fordøyelsessystem som er i stand til å fordøye det tilstrekkelig. Dessuten har man det store problemet at de nevnte korn-/melsorter har proteiner som er kornets egne forsvarsmekanismer mot ytre fiender. Disse er lektiner og amylase-trypsinhemmere (ATIs). Amylase og trypsin er sentrale fordøyelsesenzymer. ATIs hindrer disse enzymenes fordøyelsesfunksjon helt eller delvis, forskning antyder at ATI er fremdeles aktiv i ferdigstekte/kokte matvarer. Tilsvarende problemer har vi med proteinet kasein (ostestoff) i melk. Ved ufullstendig proteinfordøyelse kan deres peptider (proteinrester) påvises i urin.

Hos noen personer, men ikke alle, fører forannevnte til at det oppstår en inflammasjonstilstand i tarmen. Dette kan utløse en ukontrollert tarmpermeabilitet («lekk tarm») og en systemisk immunreaksjon fra det medfødte (innate) immunforsvaret. At immunreaksjonen er systemisk, betyr at det kan medføre skade i et hvilket som helst organ i kroppen, inklusive hjernen. Det er også påvist, bl.a. av en norsk forskergruppe, at det tillærte (adaptive) immunforsvaret kan bli aktivert. Da kan det kan oppstå autoimmune lidelser, eller at slike lidelser som man allerede har, kan bli uheldig påvirket.

Særlig to, bredt sammensatte, forskningsgrupper har funnet at det i gruppen ikke-cøliakisk gluten-/hvetesensitivitet (NCGS), er en betydelig andel personer som har autoimmune sykdommer. Man har også funnet såkalt antinukleære antistoffer hos en betydelig andel av dem, noe som viser autoimmunitet. I en av disse studiene er det ATIs som er angitt som triggeren, men ettersom ATIs finnes i de samme gluten-kornsortene, er det ikke avgjørende å skjelne mellom gluten og ATIs. NCGS er den internasjonale benevnelsen for lidelsen til de som har store problemer med gluten/korn.

Det er viktig å være klar over at mange, med psykiske/psykiatriske lidelser har en glutensensitivitet. Men det kan ikke tallfestes. Derfor er det viktig at leger tar med en klinisk undersøkelse for glutensensitivitet i deres vurderinger. Det er flere casestudier som viser at en glutenfri diett i noen tilfeller kan gi imponerende resultater med fjerning av symptomene for den psykiske/psykiatriske lidelsen.

NPIF
Drøbakgate 10 b
0463 OSLO

Organisasjonsnr 980.252 256
Bankgiro 5083 06 02795

Kostholdsendringer

Kan hjelpe ved: 

ADHD
Aggresjon
Asperger
Autisme

Depresjon
Diabetes
Dysleksi
Epilepsi
Konsentrasjonsvansker
Magetrøbbel
Multippel Sklerose
Muskelsmerter
Opioide peptider
Parkinson
Psoriasis
Schizofreni
Sengevæting
Stoffskifteproblemer
Utslett

 

Listet alfabetisk.


 

Nytt PIF-nytt

PIF-nytt-nr-2-2017-Forside-web-lite 


Alle medlemmene våre får PIF-nytt 4 ganger i året. Mangler du noen utgaver? Bestill dem hos: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Frist for artikler etc til neste
PIF-nytt: 30. jan. 2017!

      2013 © NPIF | Drøbakgate 10b | 0463 OSLO | Tlf: 94 81 86 05 | Org.nr 980.252.256 | Bankgiro 5083.06.02795 | Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.