NPIF

Spis deg frisk!

 Forum 

Likemannsarbeid

Likemannsarbeid – hjelp og støtte satt i system
Tekst: Lene Søgaard Gloslie

Å være syk kan være en ensom opplevelse. Når man selv, eller barna, har proteinintoleranse eller hyperpeptiduri, kan veien til en diagnose være lang. Selv etter at det er fastslått at man er intolerant i forhold til melk og gluten, er hindringene mange. For hva skal du nå spise, og hvordan kan du best takle sykdommen både sosialt og praktisk?

I en slik situasjon kan det være godt å snakke med en likemann. En som har vært, og fortsatt er, i samme båt. Men som har erfart og levd gjennom problemene, og funnet løsninger. Og som ønsker å bruke av sin tid til å hjelpe nettopp deg.

Hva er likemannsarbeid?

Likemannsarbeid er erfaringsutveksling og samtale, støtte og råd i forhold til den sykdommen man har. Likemannen vi ønsker du skal møte i NPIF er en erfaren PIF’er som tilbyr det personlige møtet, hjelp til handleturen eller et lyttende øre når livet butter imot.

Ofte erfarer vi at andre diagnoser, som ME, MS, autisme eller depresjon kan være linket til proteinintoleranse. Derfor har vi i NPIF valgt å organisere likemannsarbeidet også ut i fra enkelte av de ulike tilleggsdiagnosene, i tillegg til at vi gir generell hjelp i forhold til proteinintoleranse.

Derfor kan du som medlem i enkelte tilfeller å få kontakt med en likemann som har erfaringer i forhold til en spesifikk diagnose, noe som kan vise seg å være spesielt nyttig.

På vei mot bedre livskvalitet

NPIF som pasientorganisasjon kjennetegnes av medlemmer som jobber målrettet for å bli friske og øke livskvaliteten. Samtidig arbeider organisasjonen for økt forståelse, for å informere, og for å få myndigheter og helsepersonell til å bidra til bedre tilrettelegging for vår pasientgruppe. Formidling av forskning og ny kunnskap står helt sentralt i NPIFs arbeid.

I tillegg til å leve på en diett uten gluten og melk, går mange av våre medlemmer videre med behandlingstiltak. En kropp som har levd på feil kosthold lenge, kan ha behov for tilskudd, ernæringsendringer og trening for å bygges opp igjen. Ved å ta ansvar for egen helse og tilfriskning, har mange av våre medlemmer tilegnet seg mye kunnskap. Kunnskap vi håper skal finnes naturlig på ethvert legekontor med tiden. Dessverre er proteinintoleranse fortsatt et helseproblem det ofte er opp til pasienten selv å ta tak i.

Kvalitetssikring av likemenn

For å sikre deg som medlem en god oppfølging av våre likemenn, og for at våre likemenn skal få den oppfølging de trenger, arrangerer vi jevnlig likemannskurs. 

Kurset er åpent for de som er likemannskoordinatorer, for fungerende likemenn og for de som er interessert i å bli likemenn. Grunnet begrenset antall plasser, mottar vi gjerne påmeldinger tidlig.

Finn veien i matvarejungelen

Med nyslått proteinintoleransediagnose er gjerne den første erfaringen du gjør deg at alle matvarer ser ut til å inneholde gluten eller melk i en eller annen form. Dietten innskrenker raskt mulighetene for variasjon og raske måltider. Du må lære å tenke på nytt om mat, om baking og matlagning. I Norge består mange av våre måltider av brød og melk. Det er en balansekunst å legge om kostholdet og finne alternativer som fungerer i matpakken, for besøk og for turer.

Bakekurs og sosiale aktiviteter er noe av det NPIF som organisasjon tilbyr. I tillegg til likemannsordningen, der personlig kontakt også kan innebære hjelp til å handle, ser vi det som viktig å tilby en arena der man kan møte likesinnede. Det kan være godt å kjenne noen som spiser det samme som deg. Og som står overfor de samme utfordringene i det daglige.

Vi ser også gjerne at besteforeldre og familiemedlemmer deltar på bake- og matlagningskurs. Den sosiale kretsen rundt deg eller ditt barn vil ofte trenge hjelp til å tilrettelegge kosten for å ha trygg mat å by på. Informasjon til pårørende kan redusere utfordringene den proteinintolerante står overfor i sosiale sammenhenger.

Likemannsarbeid i NPIF

Organisering og utvikling av likemannsarbeidet er en pågående prosess. Hvert regionlag har en likemannskoordinator for likemennene i regionen. Koordinatoren skal ha en sentral oppgave i forhold til likemannskurs, rekruttering og veiledning i det daglige av likemenn. En viktig oppgave fremover, med en voksende organisasjon, blir kontakt med nye medlemmer.

Alle nye medlemmer mottar en velkomstpakke med informasjon. Imidlertid ser vi det som viktig at det nye medlemmet også mottar en telefonsamtale fra likemannskoordinatoren, eller en likemann, innen en måned etter innmelding, slik at det er mulig å stille spørsmål og få kontakt med en likemann om det er ønskelig. Det kan være mange ting man kan trenge hjelp med, og å snakke med en i samme situasjon kan gjøre det lettere å ta kontakt senere.

 

Kostholdsendringer

Kan hjelpe ved: 

ADHD
Aggresjon
Asperger
Autisme

Depresjon
Diabetes
Dysleksi
Epilepsi
Konsentrasjonsvansker
Magetrøbbel
Multippel Sklerose
Muskelsmerter
Opioide peptider
Parkinson
Psoriasis
Schizofreni
Sengevæting
Stoffskifteproblemer
Utslett

 

Listet alfabetisk.


 

Nytt PIF-nytt

PIF-nytt-nr-2-2017-Forside-web-lite 


Alle medlemmene våre får PIF-nytt 4 ganger i året. Mangler du noen utgaver? Bestill dem hos: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Frist for artikler etc til neste
PIF-nytt: 30. jan. 2017!

      2013 © NPIF | Drøbakgate 10b | 0463 OSLO | Tlf: 94 81 86 05 | Org.nr 980.252.256 | Bankgiro 5083.06.02795 | Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.