NPIF

Spis deg frisk!

 Forum 

Hvordan foreningen startet

Menneskene har til alle tider vært opptatt av hvordan maten vi spiser påvirker oss. Interessen for dette har nok gått i bølger, men det har gradvis vokst fram en stadig bedre forståelse av hvordan maten vi spiser påvirker oss både fysisk og psykisk.

Det er etterhvert blitt mer og mer klart at stoffskifteprosessen- også kalt metabolismen- er svært komplisert. Det ser man best av de meget alvorlige følger som kan oppstå når noe er galt i denne prosessen. Føllings sykdom er et av mange illustrerende eksempler på dette.

Utgangspunktet for foreningenes arbeid var forskningsresultater fra Rikshospitalet i Oslo, som viste at visse matvarer, under unormale omstendigheter, kan brytes ned til bioaktive peptider, som igjen kan ha gjennomgripende innvirkning på pasientens utvikling og livssituasjon.

Dr. med. Karl Ludwig Reichelt, som gjennom en årrekke var seniorforsker ved Rikshospitalets pediatriske forskningsinstitutt (jobber nå som forsker hos Lab1), er den som har frembrakt mest ny vitenskapelig kunnskap på dette området. Gjennom utstrakt forskning i mange år, etterhvert også sammen med kolleger i Storbritannia og USA, har han fremskaffet både forklaringer og bevis for en sammenheng mellom metabolismeforstyrrelser og fysiske/psykiske vansker av forskjellige slag. Noen mennesker synes å ha problemer med nedbrytningen av visse proteiner.

Foreldre til barn som har problemer av den art Dr. Reichelt beskriver, og voksne som selv har slike problemer, har fått god hjelp av diettbehandling han har foreslått. De dannet Protein-Intoleranse-Foreningen - PIF, idag kjent som NPIF. De fleste av medlemmene har selv praktisk erfaring for hva det vil si å få løst slike problemer.

Norsk Feingoldforening - begynnelsen i Bergen
Av Randi Sund

Høsten 1978 ble Norsk Feingold Forening dannet. Vi var i begynnelsen bare 6 mødre som hadde fått positive resultater ved omlegging av kostholdet for våre hyperaktive barn. Kostholdet fulgte rådene fra professor Benjamin Feingold fra San Fransico. Han hadde skrevet en bok som het ”Why your child is Hyperactive”. Den fikk jeg informasjon om i 1976 i medlemsbladet til Book of the Month Club i Amerika. På den tid hadde vi fått diagnosen hyperaktiv på vår sønn og jeg var naturlig nok interessert i boken.

Vi hadde vinterferie på Finse det året, og Feingold dietten ble prøvet på hele familien. Resultatet var tydelig, og jeg tok kontakt med PPT kontoret på Nesttun, der ble jeg videresendt til Bergens Tidende og det kom en liten artikkel i BT. Dette resulterte i en storm av telefoner, og vi hadde et møte hjemme hos oss. Men det var ikke alle som hadde krefter eller vilje til å gjennomføre kostholdsendring 100%.

I 1979 deltok jeg på årsmøtet til den Amerikanske Feingold Foreningen. Året etter inviterte vi dr. Feingold og hans kone til Bergen. Han holdt foredrag i et fullsatt Bergen Rådhus og på Barnepsykiatrisk Avd. på Haukeland Sykehus. Dette skapte blest om foreningen. Vi sendte ut over 2000 pakker med informasjon om dietten. Det var flere medlemsmøter der barna også deltok, og vi hadde en del foredrag av ulike fagfolk som hadde erfaring med hyperaktivitet. Vi fikk informasjon inn fra hele verden. Vi oversatte og laget medlemsbrev. Medlemstallet øket etter hvert.

Arbeidet til dr. Reichelt i Oslo ble vi tidlig kjent med og det ble klart for oss at mer enn Feingold dietten hadde betydning for hyperaktive barn.

Dr. Feingold var helt kategorisk og ville ikke at hans navn skulle brukes av en forening som anbefalte en diett som fjernet seg fra hans råd. Dette førte til at vi etter mønster fra Proteinintoleranse Foreningen Østlandet dannet Proteinintoleranse Foreningen Hordaland sommeren 1993 og Feingold Foreningen gikk inn i den med sine aktiva og de medlemmene som fortsatt ønsket å være med.

Vi hadde en tid selvhjelpsgrupper, men det var vanskelig å få til å gli av seg selv. Candida problematikken var aktuell for mange. Vi hadde et seminar ledet av lege Heiko Santelmann.

I november 1995 laget vi et seminar i auditoriet på Haukeland sykehus med tittelen Mat til fysisk og psykisk besvær. Prof. Per Brandtzæg snakket om Tarmens Immunsystem og mulige koblinger til nervesystemet, Lege Heiko Santelmann bidro med Tarmflora og problemer med overvekst med sopp. Overlege Nils Hovdenakk snakket om Cøliaki, Ann-Mari Knivsberg: Autistiske syndromer – erfaringer ved bruk av diett. Ragnhild Rønneberg hadde Omega-3 og mental helse – finnes det en sammenheng? Tone Olafsson snakket om virkning av vegetarkost ved ulike sykdommer. Vi hadde også Praktiske råd ved matvareallergi ved ernæringsfysiolog Charlotte Peersen og 2 pasienthistorier, Christine Neumann Holst og Ellen Nielsen.

Senere har det vært flere seminarer med god økonomisk støtte fra flere fond her i Bergen. Hele tiden har vi vært bevisst på at vi skulle holde en så seriøs profil som overhode mulig. Vårt mål er at kostholdsbehandling skal bli akseptert som adekvat behandling av flere sykdommer.

Jeg var leder for PIF i noen år til Christine Neumann Holst kunne ta over i 1996. PIF er blitt en del av Norsk Proteinintoleranse Forening. Samarbeid skal føre oss lenger. Det tar tid, men forståelsen av at kosthold kan være en viktig del i behandlingen av ulike sykdommer er på gli.

Kostholdsendringer

Kan hjelpe ved: 

ADHD
Aggresjon
Asperger
Autisme

Depresjon
Diabetes
Dysleksi
Epilepsi
Konsentrasjonsvansker
Magetrøbbel
Multippel Sklerose
Muskelsmerter
Opioide peptider
Parkinson
Psoriasis
Schizofreni
Sengevæting
Stoffskifteproblemer
Utslett

 

Listet alfabetisk.


 

Nytt PIF-nytt

PIF-nytt-nr-2-2017-Forside-web-lite 


Alle medlemmene våre får PIF-nytt 4 ganger i året. Mangler du noen utgaver? Bestill dem hos: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Frist for artikler etc til neste
PIF-nytt: 30. jan. 2017!

      2013 © NPIF | Drøbakgate 10b | 0463 OSLO | Tlf: 94 81 86 05 | Org.nr 980.252.256 | Bankgiro 5083.06.02795 | Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.