NPIF

Spis deg frisk!

 Forum 

Ukemeny

Min første glutenfri ukemeny

Beregnet på en familie på fire, som spiser ordentlig middag hver dag og litt mer frukt og grønt enn det er vanlig i Norge. Det er beregnet et par dager en jobber litt ekstra med dagen, og at en har dårlig tid både om morgenen og før middag. Litt tradisjonell norsk mat og litt annen mat. Vi har prøvd å lage planen slik at det som holder seg dårligst spises først. Server fersk surkål til så mange retter du kan.

Lørdag: Handledag:

druer, melon, bananer, epler, pærer, appelsiner, frosne bjørnebær, sitroner, physalis,  Korianderblader, persilleblader, mynteblader, purrer, masse gulrøtter, løk, grønne tomater, sukkererter, to ulike salathoder, agurker, frossen spinat, paprika, grønne avokado, selleri, oliven barna også liker, fårikålkjøtt eller lammeknoker, kjøttdeig, frossen makrell, frossen sei, tomatbokser, kokosbokser, levende surkål, surgjæra kålsaft fra Helios, maisbokser, ertebokser, makrell i tomat på småbokser, leverpostei, skinkepålegg, peanøttsmør uten sukker, tamarindsaus på boks eller halvtørket tamarind, ris, diverse meltyper, frø, gjær, hel hirse, tacoskjell, valnøtter, cashewnøtter, olje, riskjeks, valnøttolje, jukserømme av soya, rismelk, fersk ingefær, fersk hvitløk, fersk chili, ferske lammenyrer, en flaske rødvin,

Hjemme: Skyll og hakk korianderbladene og legg dem på et stort glass. Hell litt kålsaft over og rør godt. Dette skal holde seg omtrent en uke, og brukes til å blande i salaten. Gjør det samme med myntebladene.
Skjær lammenyrene i tynne skiver og legg ingefærbiter mellom. Legg dem i kjøleskapet til i morgen.
Stek opp all kjøttdeigen, gjerne med krydder. Ha noe i fryseren i porsjonspakninger.

Frys masse isbiter av vann til skoletermosen. Ta dem ut på søndag og ta over i poser. Isbitene holder bakterier unna og vannet smaker godt.

Middag: Risgryte: bland kokt ris med erter på boks, kjøttdeigen, maisbiter fra boks, oliven, ev grønn paprika. Kok ekstra ris så det er nok til frokost

Snacks: druer

Kveldsmat:

Søndag: Bakedag

Frokost: stek ris fra i går, server med sukkererter, oliven, agurk og speilegg. Ev med hvitløk og soyasaus uten gluten.

Bak sju brød med massevis av ulike korn i. Server fersk til lunch og middag. Skjær opp fire brød og legg i fryseren.
Middag: Lag waldorfsalat til de voksne med druer, eplebiter dynket i sitron, grønne selleristilker, salat, lett ristede valnøtter. Bland valnøttolje og litt sitronsaft i jukserømmen og bruk til dressing. Barna spiser kanskje helst druene som de er.  Stek lammenyrene. Bruk ev rødvin til å koke ut panna og lage litt skysaus. Barna liker ofte nyrer med ingefær. Server med nystekt brød.

Begynn på middag til i morgen:
Kok lammekjøttet og skum nøye av. Når det har kokt i ca en time, setter du gryta i kaldt vann slik at den raskt kjølner. Ha i gulrøtter og sellerirot i biter og sett det i kjøleskapet. Del purre i tre på tvers, og del de grønne delene i to på langs. Skyll godt. Skyll persillebladene godt. Legg i en pose i kjøleskapet.

Snacks: melon

Mandag:

Frokost: brød med pålegg
Matpakke: brød med pålegg
Frukt i matpakke: Pærebiter dynket i sitron, servert med tannpirkere.

Middag: betasuppe: kok opp lammekjøttet igjen, og la det koke i en halv time med gulrøtter og selleri. Ha i hakket purre og persille og kok i et kvarter til. Spises uten noe til. Noen liker med potet i.

Legg avokadoen i en pose sammen med eplene slik at de modner til i morgen.

Kvelds:

Tirsdag:

Matpakke: Riskjeks. Lag avokadomos og ha i en boks ved siden av, slik at dere kan smøre på selv eller bruke som dip. Avokado+ sitron + hakket purre til de voksne, avokado + sitron +litt honning til barna. Nøtter i en liten boks.
Frukt i matpakke:

Middag: Tacoskjell med agurk, maisbokser, ferske tomatbiter, hakket paprika, kjøttdeig, oliven, ketchup til barna.

Onsdag:

Frukt i matpakka: eplebiter dynket i sitron
Matpakke: Frosne brødskiver med pålegg.

Middag: Sett et par hele kyllinger i ovnen på svak varme, slik at det blir ferdig før du legger deg. Dette er til matpakka i morgen.
Stek opp masse løk. Ta halvparten i en bolle i kjøleskapet til i morgen. Kok opp masse ris, nok til i morgen også.
Peanøttsaus:  Ta peanøttsmøret over i en litt større bolle og hell på litt kokende vann. Rør til klumper er borte. Ha i tamarind. Hvis du kjøpte en blokk med tamarind må du røre den ut i litt varmt vann for seg. Hell over løken og kok opp. La koke et kvarter mens du rører. Ha i kokosmelk.
Server til stekt makrell og agurksalat og surkål, eller stekt kjøtt. Kan krydres med ingefær, chili med mer.

Når kyllingen er ferdig, plukker du den fra hverandre i små biter. Ta litt olje i risen og rør slik at den ikke hefter seg sammen. Sett i kjøleskapet til i morgen.

Torsdag:

Frokost:

Lunch: Kyllingsalat: bland kyllingen fra i går med ris, maisbiter, agurk, paprika, oliven, cashewnøtter, thousand island dressing eller resten av peanøttsausen fra i går.

Middag:
Bruk resten av løken fra i går. Hell over tomatbokser og ha i frossen sei. Kok. Bland med litt mynteblader eller korianderblader rett før servering, og/eller server med frisk salat med korianderblader.
Server med kokt hirse. Lag nok til i morgen også. Husk: hirse må skylles godt i både varmt og kaldt vann, gi den gjerne et oppkok, hell av vannet og ha på nytt før du koker det ferdig. Såpestoff smaker ikke godt!
Dessert: Kjøp ferske jordbær på vei hjem.
Skjær jordbær i biter og bland med enda mindre biter av physalis. Serveres uten sukker.

Fredag:

Frokost: Hirse blandet med fruktbiter og kanskje det som er igjen av soyarømmen.

Matpakke:
Frukt i matpakke: Varme eller frosne bjørnebærbiter, ettersom været. Bruk termos hvis du varmer dem og ta med skje. Frosne bær blir akkurat passe å sutte på etter et par timer i en boks på skolen.
Middag: Hirse varmes litt i stekepanna med frossen, tidligere stekt kjøttdeig og erter fra boks, oliven. Eller speilegg.

Kostholdsendringer

Kan hjelpe ved: 

ADHD
Aggresjon
Asperger
Autisme

Depresjon
Diabetes
Dysleksi
Epilepsi
Konsentrasjonsvansker
Magetrøbbel
Multippel Sklerose
Muskelsmerter
Opioide peptider
Parkinson
Psoriasis
Schizofreni
Sengevæting
Stoffskifteproblemer
Utslett

 

Listet alfabetisk.


 

Nytt PIF-nytt

PIF-nytt-nr-2-2017-Forside-web-lite 


Alle medlemmene våre får PIF-nytt 4 ganger i året. Mangler du noen utgaver? Bestill dem hos: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Frist for artikler etc til neste
PIF-nytt: 30. jan. 2017!

      2013 © NPIF | Drøbakgate 10b | 0463 OSLO | Tlf: 94 81 86 05 | Org.nr 980.252.256 | Bankgiro 5083.06.02795 | Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.